Студенти от Хаити на обучение в България

Порт-о-Пренс 28 септември 2010 [АлтерПрес AlterPresse] --- Десет хаитянски студента се отправиха от Хаити на 28 септември за София, столицата на България, където ще следват магистърска програма, в продължение на  10 месеца, във Франкофонският Институт за Администация и Управление (ИФАГ) на Франкофонската Университетска Агенция, научи АлтерПрес.

Студентите, избрани чрез конкурс, включващ обработка на техните документи и устен изпит, ще получават стипендии от ЮНЕСКО, финансирани от българското правителсво.

Приемайки десетината младежи в бюрото на ЮНЕСКО в Порт-о-Пренс един ден преди тяхното заминаване, представителят на организацията на ООН, Бешир Ламин ( Bechir Lamine), обясни че инициативата визира да "позволи на студентите да се възползват от оптимални условия за тяхното пътуване и тяхното следване".

Повечето студенти, участващи в програмата, са служители в държавния апарат на Република Хаити , които се надяват да подобрят своите умения за да могат по-добре да служат на своята страна.

"Това обучение ще ми позволи да бъда по-продуктивен в моите задачи като контрольор в предприятията и държавната администрация ", казва Джони Ламур ( Johny Lamour), на  33 години, служител в Сметната палата на Хаити.

Ламур е следвал до 12 януари 2010, датата на разрушителното земетресението, което удари страната, Магистърска програма прекъсната от разрушаването на сградата на Университета Кискея (l’Université Quisqueya )

Студентите идват от няколко висши учебни заведения на Хаити  и ще добият магистъpска степен по право, икономика, управление, социална и солидарна икономика.

Източник:

http://www.alterpresse.org/spip.php?article10052





{START_COUNTER}