След Южен Судан и Хаити е под заплаха от холерна епидемия

7577
След Южен Судан и Хаити е под заплаха от холерна епидемия
Снимка: Getty Images/Guliver

Броят на жителите на Хаити, които са били инфектирани с холера, се е увеличил с 300% през последната година. Причината – подранилият дъждовен сезон, лошата хигиенна среда и липсата на финансиране за преодоляване на проблемите, твърди ООН.

Тези тревожни данни за карибската страна започнаха да идват още с наближаването на тазгодишния дъждовен сезон, когато случаите на холера в Хаити традиционно се увеличават. Дъждовният сезон, който до голяма степен подпомага разпространението на опасните бактерии във водата, обикновено започва през април и приключва през юни, но тази година обилните дъждове започнаха още в края на февруари и началото на март.

Холерата в Южен Судан - още един бич на безкрайната война

Южен Судан е заплашен от избухване на епидемия от холера, за което Actualno.com съобщи миналата седмица. Холерата е една от най-смърто...

Само от януари до април тази година над 14 000 хаитяни са били заразени с холера, което е с 300 процента повече в сравнение със същия период на миналата 2014 г. Най-засегната от болестта е столицата Порт-у-Пренс.

Забелязва се все по-голямо разпространение на холера в градовете, въпреки че традиционно селските райони са по-засегнати, се съобщава в последния доклад за Хаити на хуманитарната агенция към Обединените нации.

Холерата – болест, която се разпространява основно чрез водата, е убила хиляди хаитяни и е заразила още стотици хиляди, откакто нейното разпространение се увеличи значително след опустошителното земетресение през 2010 г. Тогава природното бедствие срина столицата на карибската страна до основи, отнемайки множество човешки животи и оставяйки много хаитянчета без родители.

Заразяването с холера става най-често чрез пиене или чрез миене със замърсена вода. Заболяването причинява диария и натравяне, които почти винаги водят до сериозна дехидратация, която, ако не се преодолее бързо, може да бъде фатална.

Нова епидемия - холера в Южен Судан

Най-малко 18 души са починали от холера в Южен Судан, предаде AFP, позовавайки се на министерството на здравеопазването в страната. Из...

Хаити е водещата в света страна, що се отнася до регистрираните случаи на заразяване с холера. До този момент най-малко 121 хаитяни са починали от холера (за настоящата година), твърди ООН чрез своята хуманитарна организация.

Използвани източници: Centers for Disease Control and Prevention in the United States of America; United Nations; United Nations Humanitarian Agency.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com