IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересни факти за Хаити

8 октомври 2014 09 10

Запознайте се с многото лица на страната

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

7. Повече от 10% от децата в Хаити умират преди да доживеят петия си рожден ден.

8. Образованието в страната също е на много лошо ниво. Едва 53% от населението в Хаити може да чете и да пише.

9. Столицата на Хаити е Порт-о-Пренс. Градът е основан през 1749 година и е наречен в чест на френския принц. Той си прилича по много неща с другите карибски столици. Една от общите отличителни черти са сградите от колониалната епоха.

10. Христофор Колумб е погребан в Хаити. Основната атракция в столицата е катедралата „Санта Мария“, в която почиват Христофор Колумб (той открива острова през 1492 година), неговият брат Бартоломео, синът и внукът му.

11. В края на 17-ти век стандартът на живот на елита в Хаити е най-високият в целия свят. Страната изнася какао, кафе, злато и минерали. И макар робите да представляват 90% от населението в Хаити, там не е имало глад. През 18-ти век страната става богата най-вече благодарение на износа на роби.

12. През 19-ти век в Хаити (която изцяло била покрита от зелена растителност) тропическата гора била изсечена за износ и страната се превърнала в гола пустиня. Ето защо Доминиканската република, например, има възможност да привлича много повече туристи, заради своята природа.

Снимка: Thinkstock

13. Във вудуто има един основен бог – Baron Samedi. Хаитяните вярват, че той се вселява във всеки под формата на съвест.

14. Едва 0,1% от населението на Хаити получава висше образование. Всички те обаче са привърженици на християнството. 80 на сто от хаитяните принадлежат към римокатолическата църква, 16% са протестанти, 4% изповядват други религии.

15. Citadelle Laferriere е най-голямата крепост в западното полукълбо. Тя се намира на върха на планина в северната част на Хаити.

16. Националният спорт в Хаити е футболът.

17. За съжаление, страната постоянно е връхлитана от природни бедствия. В Хаити има бури, земетресения и наводнения, за които до голяма степен причина е обезлесяването. Ето защо държавата трябва да засади нови гори, за да защити своята територия и своето население. Много хора умират заради природни бедствия, като стотици улици и къщи все още не са възстановени. В началото на 2010 година земетресение с магнитуд 7 по Рихтер разтърси Хаити, като жертвите достигнаха 300 000 души.

Посетете нашата галерия и разгледайте многоликата страна Хаити.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари