Жертвите на епидемията от холера в Хаити съдят ООН

25096
Жертвите на епидемията от холера в Хаити съдят ООН

Правозащитни адвокати, представляващи жертви на епидемията от холера в Хаити, обвиниха мироопазващите сили на ООН за трагедията и заявиха, че завеждат дело срещу организацията, предаде Ройтерс, цитирана от Стандарт нюз.

Решението да заведат дело идва след като ООН заяви по-рано тази година, че няма да плати стотиците милиони долари обезщетение на жертвите на холера в Хаити, където епидемията  уби над 8300 души, а се разболяха повече от 650 000 от октомври 2010 насам.

"Ищците са хаитяни и американски жители на Хаити, които са се разболели от холера, както и членовете на семействата на тези, които са починали от болестта", се казва и изявление на Института за справедливостта и демокрацията в Хаити.

Делото ще бъде заведено в окръжен съд в южната област на щата Ню Йорк, САЩ. Няма информация за размера на обезщетението, което търсят жертвите.

Независима комисия, назначена от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за проучване на епидемията, издаде доклад през 2011 г. , който така и не изясни окончателно причината за епидемията в Хаити.

Американските центрове за контрол на заболяванията и превенция установиха, че има силни доказателства, че източникът са мироопазващите сили на ООН от Непал. Обвиненията са, че отпадните води от лагера на миротворците, са били изхвърляни директно в близки потоци и реки, които са замърсили питейната вода в региона.

Холерата е инфекция причиняваща тежка диария, която може да доведе до дехидратация и смърт.

През ноември 2011 г., базираният в Бостън Институт за правосъдие и демокрация в Хаити подава петиция в централата на ООН в Ню Йорк, искайки минимум $100,000 обезщетение за семействата на всеки човек, убит от холера и най-малко $50 000 за всяка жертва на заразата.

Мартин Несирки, говорител на Бан Ки-мун заяви през февруари тази година, че световната организация е уведомила представителите на жертвите, че "претенциите не могат да бъдат разгледани заради несъответствие с раздел 29 от Конвенцията на ООН за привилегиите и имунитетите."

Съгласно член 29 на Обединените нации е необходимо да се предвидят разпоредби за "подходящи начини на уреждане " на частно правни спорове, по които световната организация е страна, или спорове, свързани със служител на ООН, който има дипломатически имунитет.

Засега не е ясно как въпросът за дипломатически имунитет за Организацията на обединените нации ще се отрази на делото.

Бан Ки-мун стартира инициатива на стойност 2,2 млрд. американски долара през декември 2012 г. за ликвидиране на холерата през следващото десетилетие в Хаити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com