Къде потънаха 500-те млн. долара за Хаити?

Трябваше да се построят домове за 130 хил. души, а къщите са едва 6
Обновена: 5 юни 2015 19:45 | 5 юни 2015 19:38,
42
Къде потънаха 500-те млн. долара за Хаити?
Снимка: Reuters, архив

През 2010 г. земетресение с магнитуд 7 по Рихтер разтърси Хаити. Тогава загинаха над 160 хиляди души, пострадаха над 1 милион.

Опустошителното земетресение беше катастрофално за държавата, припомня "Гардиън".

Половин десетилетие по-късно Хаити все още се възстановява и има нужда от всякаква помощ. Милиони хора от цял свят дариха кой каквото и колкото може.

Американският червен кръст заедно с други хуманитарни организации също беше активен в карибската държава след труса. С течение на времето организацията набра 500 млн. долара за Хаити. Доклад, изготвен от разследване, показва, че тези средства са били зле разходвани.

"Червеният кръст се ангажира с осигуряване на домове за 130 хил. души. Реалният брой жилища, построени от организацията, е 6", пише в доклада.

С други думи американският Червен кръст успя да вдигне с половин милиард долара едва шест къщи в Хаити. Нещо повече: изглежда, че и това не е точно така.

Жан-Макс Белрив, премиерът на Хаити по време на бедствието, споделя, че е дълбоко загрижен за това какво се е случило с парите, събрани от Червения кръст.

"500 млн. долара в Хаити са много пари. Не съм добър математик, но мога да коментирам някои неща. Ако не плащаш на хората 20 пъти над това, което аз плащах, ако къщата не е 5 пъти по-скъпа от очакваното, няма как да не останат пари", разказва той пред Прорепублика.

Всъщност никой не знае къде са отишли парите. Според оповестения доклад те не са достигнали до хората в Хаити. Изглежда обаче, че сумата е отишла за хонорари на експерти, които да изготвят доклади, както и на организации подизпълнители, работещи за Червения кръст.

Основен проблем бил и лидерството и управлението на доброволците. Важни позиции били незаемани с месеци. Спънка в работата на Червения кръст бил и фактът, че масово доброволците не говорили френски или креол – местните езици.

Предвид сериозността на положението в Хаити тези констатации повдигат сериозен въпрос около дейността на американския Червен кръст.

Джъстин Елиът, съавтор на доклада, коментира пред "Гардиън", че хаитяни, също работещи за Червения кръст, са бесни от невъзможността на организацията да управлява средствата. Бесни са и от неизпълнените обещания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кристалина
29
0
 
1
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Хаити е един от центровете на магията, там практикуват вуду. Която и нация или народ да се забърка с магии рано или късно плаща цената - бива разрушена и унищожена. Магиите са гнусота пред Бога защото те са свързани с царството на мрака, на демоните и дявола. Всеки който се занимава с магии е гнусен пред Господа моя Бог. Затова и Бог изтребя подобни хора.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това не сме го измислили ние.
27
1
 
4
 
! Отговори
Бако преди 8 години
Същата работа е и в България.При бедствието от Мизия например използваха за водоноска камионче, което през останалото време е го*новоз. Без да го измият. Кражби, кражби... и накрая пак клетите хорица в ла*ната.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ФБР , защо не разследва американския Червен кръст , за тия огромни злоупотреби , а се захванал с ФИФА , въз основа на показанията на един американец , който е изгонен от ФИФА за корупция и предлагането на подкуп .
25
1
 
13
 
! Отговори
Varna преди 8 години
2010 работех в САЩ и там събираха пари за Хаити и аз им викам че няма смисъл , ще откраднат парите а за хаитяните един гол ...член . Тогава колегите ме погледнаха с такова очудване и казаха че това са фантасмагории ама ето сега 5 години по-късно се оказаха прав ! Както винаги де ....ааахахах
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доживотен затвор за Тиквата ивсичките корумпета по света!
23
1
 
16
 
! Отговори
ставри преди 8 години
Ето така Америка оказва помощ.
22
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента работя по един проект с партньори от Хаити. Наляха се 4 млн. евро на тия партньори. Парите са изразходвани, резултатите са нулеви. На такива работи съм се нагледал, че ви е бедна фантазията.
21
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А баламите пращат есемеси :D
20
1
 
21
 
! Отговори
Б.Б. преди 8 години
Ало Ваньо ?
19
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А къде потънаха 1,4 млрд от здравните вноски на българите?Другарят Дянко да каже
18
1
 
24
 
! Отговори
i'm преди 8 години
А Вие сигурни ли сте, че става въпрос за Хаити?...
17
3
 
42
 
! Отговори
Сметоводител преди 8 години
Питай Кристалинка, нали тя се фръцкаше напред назад и раздаваше с широка ръка
16
6
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
500 милиона за 5 къщи и16 милиарда за 16 километра магистрали.
15
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Запада много обича корумпираните политици - дава им огромни държавни заемис непосилни лихви, които заминават в същите западни банки но под частни сметкислед което дъжавата е срината - рай за задната демокрация.
14
14
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ББ е един от най-корумпираните полици в света за всички времена.500 милиона за него са детска игра.
13
1
 
24
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
Какви ги пишете, господа? Никой нищо не краде! То това Хаити не беше ли остров? Наоколо все вода.....че и дълбока. Е там са милионите в дълбокото!!
12
1
 
38
 
! Отговори
7 преди 8 години
Демократично откраднати. Още като ги набираха се говореше, че максимум 10% стигат до нуждаещите се.
11
3
 
41
 
! Отговори
500млн преди 8 години
Виждaте ли реaлно кaкво могaт-дa нaпрaвят 500млн - цели домове зa стотици хиляди!Последно се похвaлихме, че сме щели дa усвоим 500млн, с които зaбележете "дa борим безрaботицaтa, чрез курсове и квaлификaции зa рaзботници", които едни фирминще глътнaт.Подоннa концепция е нелепa, зaщото в Бългaрия проблемът не е в липсaтa нa квaлифaкция, нaпротив, имaме брутaлни специaлисти, проблемът е ниското зaплaще нa рaботните местa!